טיפול בנקע בקרסול:
נקע הינו פציעה טראומטית כואבת והיא עלולה להגביל את איכות חיינו בטווח הקצר ולעיתים אף הבינוני, ההחלמה מפציעה זו הינה יחסית קצרה אך לא יהיה נבון לעבור אותה ללא טיפול פיזיותרפיה מתאים. במקרים מסוימים נקע מסוים שלא טופל כראוי עלול לחזור בקלות כך שמנקע אקוטי יחיד אנו עלולים להגיע למצב של נקע קרסול כרוני, במאמר זה אסביר איך לטפל נכון בנקע שכזה, מה קורה לרצועות הנמתחות ומדוע חשוב כל כך להגיע לפיזיותרפיסט אם חוויתם נקע שכזה אפילו אם הוא איננו כואב עכשיו.
מבנה הקרסול:
כדי להבין מה קורה בנקע שכזה יש צורך לדעת איך בנוי הקרסול, אסביר זאת כאן בקצרה:
בכף הרגל שלנו ישנן 26 עצמות המחולקות לחלק עליון חלק מרכזי וחלק תחתון , כדי שעצמות אלו יעמדו בצורה יציבה ונכונה הן מעוגנות אחת אל השניה ברצועות חזקות הבנויות מרקמת קולגן, מתיחה של רצועות אלו יכולה לגרום לנקע כשהנקעים הנפוצים ביותר קורים ברצועה הקדמית שבין עצ השוק הצידית (פיבולה) לעצם הקרסול העליונה (טאלוס).
לרצועות בגוף שלנו יש מרכיב אלסטי (כמו גומי) המאפשר גמישות אך ישנו גם מרכיב פלסטי (כמו חגורה) שחשוב כדי לספק יציבות.
נקע מתרחש כשרצועה נמתחת, ישנם 4 רמות של נקעים בהתאם לעוצמת המתיחה:
אם מעדתם בהליכה ברחוב ואחרי מס' דקות שכחתם מן הכאב בקרסול שהרגשתם אז זו כנראה הרמה הראשונה שבה אין כמעט מתיחה פלסטית ולכן גם אין כאן נקע באמת, אך ברמות היותר גבוהות הרצועה עוברת את השלב הגמיש ונמתחת בחוזקה אל תוך השלב הקשיח שלה, מתיחה כזו גורמת לרצועה להתארך ולעיתים להיקרע במצב זה נוצרים קרעי סיבי קולגן או במקרים קיצוניים קרע חלקי ואף מלא של הרצועה. חשוב לדעת שלאחר נקע שכזה הרצועה עצמה אינה מחלימה ואינה חוזרת לאורכה המקורי! זאת גם אם האזור כבר אינו כואב.
כדי להבין יותר טוב מה הבעיה בנקע אסביר עוד על הרצועות בגוף האדם:
כל מפרק בגוף האדם הוא בעצם נקודת מפגש בין שתי עצמות, יציבות מפרק שכזה מורכבת מ:
יציבות הנקראת יציבות פסיבית שמתקבלת מההתאמה בין העצמות ומיציבות הרצועות סביב המפרק.
והמרכיב השני של יציבות מפרק הוא יציבות דינמית שמתקבלת מטונוס וכח השרירים שמסביב למפרק וגם מעבודה נכונה ומתואמת בין שרירים אלו (שיווי משקל מפרקי)
מה מצב הקרסול לאחר נקע ומדוע חשוב לטפל:
נקע הוא בעצם מתיחת רצועה ולאחריו הרצועה נעשית יותר ארוכה ממה שהייתה לפני המתיחה. היא גם נעשית יותר חלשה ובנוסף לכך תאי מע' העצבים הנמצאים ברצועה עובדים פחות טוב ושיווי המשקל נפגע. לכן שימו לב: גם אם כבר אין כאב ולכאורה הנקע החלים חשוב מאוד להיבדק ולקבל סט תרגילים שישפרו את היציבות הדינמית שתחפה על היציבות הפסיבית שנפגעה, יציבות זו תשפר גם את תפקוד תאי מערכת העצבים ותשפר את תגובות שיווי המשקל למניעת נפילה חוזרת ונקע חוזר (כרוני).
נקע ראשון נקרא נקע אקוטי ולרוב הכאב עובר לבד רק על ידי מנוחה אך הסבירות לנקע נוסף אחריו עולה ועולה אף יותר עם כל נקע נוסף באיזור. מצב של נקעים חוזרים נקראה נקע כרוני שעל פי רוב מקומו בקרסול.
כדאי להימנע ממצב של נקע כרוני יש לטפל בחיזוק ויציבות המפרק כבר לאחר נקע אחד גם אם הוא כבר אינו כאוב.
לסיכום:
נקע בקרסול או במפרק אחר הינה לרוב פציעה קלה ותחזית ההחלמה שלה הינה טובה וקלה, עם זאת הרצועה שנפגעה אינה חוזרת לעצמה ולכן יציבות המפרק יורדת. עקב כך חשוב מאוד לגשת לטיפול פיזיותרפיה. בטיפול נחזק את השרירים כך שיחפו על היציבות החסרה וגם נעבוד על שיפור שיווי המשקל למניעת חזרתיות הנקע ולמניעת התפתחות נקע כרוני.
בברכת בריאות טובה
אוריאל פיזיותרפיה